
1479900861000
קובה בורגול עירקית - "קובה בורל"
קובה מבורגול ממולא בבשר, שקדים וצימוקים. מבושל ומטוגן.מוגש כארוחת צהריים בלווי סלט, מחמצים, ניתן להקפאה, מזינה ובריאה. חומרים למעטפת:כוס וחצי דרישה.כוס וחצי בורגול דק.1/2 כוס סולת.1/4 כוס קמח.2 כפות שמן.ו כפית מלח.1 כפית כורכום.1 כפית פלפל שחור.2-3 כוסות מים להשתמש בכלי קבול זהה). חומרים למילוי בשר:3 בצלים.1/2 קילו בשר טחון.מלח.פלפל שחור.1 כף בהרט לטבית.1/2 כפית פלפל אנגלי.1/4 כוס שקדים גרוסים. 1/4 כוס צמוקים.2 כפות שמן. חומרים למרק:6 כוסות מים.2 כפיות כורכום.1/2 כפית קארי.1 כפית מלח. אופן הכנה: שמים את חומרי הבצק בקערה.מוסיפים את המים. (מתחילים ב 2 כוסות מים ומוסיפים עוד מים במידת הצורך עד ל 3 כוסות)לשים לבצק גמיש, במידת הצורך מוסיפים מעט מים.חוזרים ולשים מידי 15 דקות במשך שעה, מרטיבים מעט מלמעלה. הכנת המילוי: מטגנים קלות את הבצל.מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן עד לספיגת כל הנוזלים.מוסיפים את התבלינים.בסיום מוסיף שקדים, צימוקים ומתקנים טבולים. הכנת הקבות: מחלקים את בצק המעטפת ל 16- 20 כדורים.משטחים כל כדור לפיתה בעובי 5 מ"מ.ממלאים ב 3 כפיות מילוי וסוגרים לכדור.מעגלים בשתי הידיים ולאחר מכן משטחים.מכניסים את הקבות לתוך מרק רותח למשך 10 דקות.הקבות מוכנות כאשר הן צפות. (רצוי להמשיך ולבשל אותן גם לאחר שהן צפות עד 10 דקות.)ניתן לבשל בכל פעם עד 10 קבות בו זמנית.טיפ : במידה והבצק דביק, ניתן להוסיף מעט סולת. הבצק מוכן כשהוא נפרד מדפנות הקערה.ניתן להקפיא את הקבות ולהפשיר במיקרו.ניתן להקפיא את הבצק לאחר הכנתו.ניתן לצפות באופן הכנת הקובות ביוטיוב " קובה בורגול עירקית"

1479900673000
קובה אורז עירקית - "קובה ברז"
ארוחת צהריים ארוזה. חומרים למעטפת:2 + 1/2 כוסות אורז (כלי מדידה) להשרות 2 - 3 שעות250 גר חזה עוף.50 גר בשר טחון.2 גבעולי בצל ירוק קצוצים.1 ביצה1/2 כפית הל.1 כף מלח.1 כפית פלפל שחור. חומרים למילוי:1/2 קילו בשר טחון.3 בצלים קצוצים במעבד מזון.1 כפית פלפל שחור.1/2 כפית פלפל אנגלי.1 כף בהרט.1 כפית מלח.1/2 כפית הל.1 כף נומי בסרה טחונה.1 כף רסק עגבניות. חומרים למרק:סיר מלא במים. (מכיל 2 ליטר מים)1 כף כרכום.1/2 כפית הל.1 כף מלח. אופן הכנה: הכנת המעטפת:משרים את האורז במים, מסננים ומוסיפים את יתר חומרי המעטפת, מערבבים לתערובת אחידה,מכסים בניילון נצמד ומניחים במקרר למס שעות לספיגת טעמים . (4 שעות). הכנת המילוי:מניחים בסיר את הבשר ומעליו את הבצלים הקצוצים, מבשלים עד לספיגת כל הנוזלים, לאחר מכן מוסיפים את התבלינים .. הכנת המרק:מרתיחים בסיר גדול את המים עם יתר חומרי המרק. הכנת הקבות: מחלק את המעטפת ל -15 כדורים.משטחים כל כדור למעין פיתה שטוח בעובי של 3 מ"מ.מניחים כף מהמילוי וסוגרים לכדור.משטחים את הקבה, ליצירת קובה עגולה ושטוחה.מכניסים לסיר הרותח בכל פעם 7 - 8 קבות.מבשל בין 15 דקות, בסיר חצי מכוסה. (הקבות צף כעבור 5 דקות)מוציאים את הקבות למסננת. טיפים:מעטפת הקבה טובה ומוצלחת כאשר היא מתאחדת ואינה נדבקת ליד.ניתן להקפיא את המילוי ולהוציא כאשר רוצים להכין קובה.ניתן להקפיא את הקבה.בכל פעם שמכניסים קבות למרק יש לרענן את התבלינים שבמרק . וכן להוסיף מים.בעת הכנת הקבות יש לטבול את הידיים בשמן ולגלגל.ניתן לטגן את הקבות בשמן או לחמם במיקרו.

1479900326000
צ'רג - לחמניות עירקיות מתוקות
חומרים:1 קילו קמח.2 כפות שמרים יבשים.1/2 כוס סוכר.1/4 כוס דבש.1 כף מלח.3 ביצים.3/4 כוס שמן. או 175 חמאה מומסת.2 + 1/2 כוסות מים.להברשה: 4 כפות דבש 2 כפות מים רותחים או 1 ביצה ושומשום. אופן הכנה:מערבבים את כל החומרים לבצק רך וגמיש.מתפיחים כך שהבצק מכפיל את נפחו.מחלקים את הבצק (25 - 40 חלקים בהתאם לצורך).יוצרים צ'נגיי (מן עגול מעובד בידיים) ולאחר מכן נקניק, ומגלגלים לעגול או שבלול.מברישים מעל. ומתפיחים שוב למשך 1/2 שעה.אופים ב -180 מעלות עד שמזהיב או משחים. נ.ב - רצוי להתפיח את הבצק ולהוריד נפח לפחות פעמיים, יוצר לחמניות במרקם "עננים".

1479899741000
פיתה עירקית
חומרים:1 ק"ג קמח.3 חלמונים.1 כף שמן.1 כף שמרים.1 כף מלח.2/12 – 3 כוסות מים. אופן ההכנה:מערבבים את הקמח, החלמונים , מלח ו 2 כוסות מים לשים מוסיפים עוד 1/2 כוס מים וממשיכים ללוש 8 דקות לאחר מכן להוסיף שמרים וללוש עוד 2 דקות.לחלק את הבצק על משטח מקומח, ל 10 חלקיםלהניח להתפחה 15 דקות.משטחים כל יחידה עם הידיים ומותחים אותה מעטאופים בחום של 180 מעלות.

1479899604000
עמבה הודית
חומרים:1 ק"ג מנגו ללא גרעין( לבקש בחנות הירקות מנגו לעמבה, צריך להיות קשה).1/2 ק"ג תבלין לעמבה.( ממולץ לאחר החיתוך להכניס למקפיא)1 ליטר מיץ לימון משומר.1 ליטר מים. אופן ההכנה:מניחים בצנצנת את המנגו הפרוס.בקערה מערבבים את חומרי הרוטב ושופכים מעל.מניחים במקום חשוך 24 עשות.לאחר 24 שעות לערבב שוב.ניתן לטחון את חלקי המנגו טחינה גסה.

1479899112000
סמבוסק בשכר (אמא)-סמבוסק עירקי עם סוכר אגוזים ושקדים
חומרים לבצק:1 ק"ג קמח.1 כוס שמן.4 כפות סוכר.2 כפות שמרים.1 כפית מלח.מים לפי הצורך. מילוי:1 כוס אגוזים, שקדים טחונים.1 כפית הל טחון.1 כף שמן.1/2 כוס סוכר + 3 כפות דבש. 1 חלבון להברשה של הסמבוסק. אופן ההכנה:מכינים את הבצק ומניחים לתפיחה.מערבבים את חומרי המילוי.מחלקים את הבצק לעגולים 50 בערך. ( לשים לצ'נגיי).מרדדים לעגול בעובי 2 מ"מ.מניחים כפית מהמילוי,סוגרים לחצי עגול ומהדקיםמברישים בחלבון.אופים כ 180 מעלות עד שמזהיב.

1479898843000
סמבוסק חומוס - כיסן בצק עם מלית חומוס פיקנטית
אחד המאכלים הפופולריים של המטבח העירקי, מוגשים בעיקר באירועים חגיגיים. חומרים לבצק:4 כוסות קמח1 כף שטוחה שמרים1 כף שטוחה מלח1 כף סוכר.1 + 1/4כוסות מי חומוס.1/4 כוס שמן.1/4 כוס חומץ. חומרים למילוי:1/2 ק"ג חומוס מבושל. 3 בצלים מטוגנים היטב (שחומים)1/2 כפית מלח.1 כפית פלפל שחור.3 כפיות כמון.1/2 כפית קארי.1 גזר (פלחים). אופן ההכנה:לערבב את כל חומרי הבצק, להתפיח.לטחון את החומוס.להוסיף בצל מטוגן ותבלינים לפי הטעם.לחלק בצק ל 4 חלקים, לחלק מילוי ל 4 חלקים מכל 1/4 ליצור 7 סמבוסקיםלחורר את הסמבוסקים.לטגן בשמן עמוק וחם(להוסיף פלחי גזר כדי שהשמן לא ישחיר)טיפים:ניתן לראות סרט הכנה ביוטיוב –"ניחוחות בגדד " -גילה לוי מכינה סמבוסק.

1479898599000
סמבוסק גבינה –מאפה בצק ממולא בגבינה עירקית
זמן הכנה - 1 שעה מרגע שהבצק מוכןכמות - 40 - 50 מאפים (תלוי בחלוקת הבצק)חומרים:1 ק"ג קמח1 כף שמרים1 כף מלח200 גר חמאה או 100 גר חמאה + 1/2 כוס שמןמילוי:2 גבינה בולגרית או גבינה עירקית.1/2 ק"ג גבינה קשה טוב טעם.1 כף קמח.1 ביצה.1 ביצה + שומשום (לפזר מעל למאפה). אופן ההכנה:הכנת הבצק –מערבבים את כל חומרי הבצק , משהים להתפחה במקום חמים ל1 שעה, מחלקים את הבצק ל 4, מכל 1/4 יוצרים נקניק, חותכים את הנקניק ל 10 – 12 טבעות, מהטבעות יוצרים עיגולים, מרדדים כל עגול לעובי של 1/2 ס"מ, מניחים מילוי, מקפלים ויוצרים חצי ירח, מורחים את הביצה והשומשום, אופים בחם של 150 צ על גבי נייר אפייה.הכנת המילוי – מגררים את הגבינה העירקית לתוך קערה, מוסיפים את גבינת הטוב טעם הביצה והקמח ומערבבים היטב. טיפים:חשוב שיהיה הרבה מילוי בתוך הבצק סימן לרוחב לבגבינה עירקית ניתן להשיג בחנויות לממכר גבינות שבשווקיםרצוי מאוד לחלק את הבצק ל 4 ואת המילוי ל4 כך שהמילוי והבצק יתאימו בערך זה לזהולא יישארו עודפים.

1479898453000
סלונה
תבשיל דגים עם הרבה בצל ועגבניות, מוגש על אורז לבן חומרים:600 גרם (דג ים פילה מושט, פילה אמנון, בורי או קרפיון) מומלחים במלח ולימון.4 בצלים פרוסים לפלחים.4-5 עגבניות פרוסות לעיגולים.1 קופסא רסק עגבנית בינונית( 4 כפות גדושות של רסק).2 כפות סוכר.1/4 – 1/2 מיץ לימון.2 כפות שמן.1/2 כוס קמח.1/2 כוס מים.מלח, פלפל שחור, פפריקה אדומה, קארי ( לטבל לפי טעם אישי)1 כפית נומי בסרה טחון. אופן ההכנה:מקמחים את הדגים ומטגנים קלות משני הצדדים.בסיר מטגנים את הבצל לגוון זהוב או עד שמתרכך.בתבנית אפייה מסדרים 1/2 מכמות הבצל, 1/2 מכמות העגבניות הפרוסות, דגים ושוב מעל לדגים בצל ועגבניות.מכינים את הרוטב- רסק עגבניות, 1/2 כוס מים ותבלינים מלח, פלפל שחור, פפריקה אדומה, סוכר ולימון (מתקנים טבול לפי טעם אישי.)יוצקים את הרוטב מעל, מכסים בנייר אלומיניום, מחממים תנור לחם של 150 מעלות, אופים כ 40 דקות (עד לספיגת רב הנוזלים). 10 דקות לפני סיום האפייה מסירים את נייר האלומיניום. למעט השחמה.

1479898322000
סאמון עירקי
חומרים:1 ק"ג קמח שמרים.2 כוסות מים פושרים.1 כף מלח.1/2 כפית סוכר אופן ההכנה:מתפיחים ויוצרים את צורת הסאמון ( מעוין )מתפיחים שוב, שעה וחצי לפני האפייה מורחים2 כפות קמח, כפית סוכר ומים מערבבים לתערובת דלילה ומורחים.אופים בחום של 180. סאמון אכלו עם עמבה.צ'ארג עם זנגולה.

1479898128000
קובה דלעת – כדורי סולת ממולאים בשר ומבושלים במרק דלעת
הקובה מוגשת בתוספת של אורז לבן חומרים למרק:1 בצל יבש.1 – 2 עגבניות.3 כפות רסק עגבניות.1/2 ק"ג דלעת ( מקולפת חתוכה לקוביות ).1 כפית - פלפל שחור/ מלח/פפריקה אדומה.1/2 כוס מיץ לימון.2 כפות סוכר.6 כוסות מים רתוחים.לפני הכנסת הקובות לתקן טיבול לפי הטעם.חומרים למילוי הקובה:1/2 ק"ג בשר טחון אדום או חזה עוף.1 בצל יבש.( קצוץ דק ).1 כף פטרוזיליה.1 כפית פלפל שחור.1 כפית מלח ( לפזר על הבצל הקצוץ כדי שיגיר נוזלים.)חומרים לבצק סולת:2 כוסות סולת.2 כפיות שטוחות מלח1 כף דרישה1 + 1/4 כוס מים ( לפי הצורך).1 כף שמן. אופן ההכנה:מרק – מטגנים קלות את הבצל, מוסיפים את העגבניות, רסק עגבניות, מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם,מוסיפים ריבועי דלעת, 6 כוסות מים. מבשלים כ 10 דקות ומוסיפים את הקובות.הכנת המילוי – קוצצים את הבצל דק, מניחים במסננת ומפזרים 1 כפית מלח. כעבור 5 דקות סוחטים את הבצל,מוסיפים את הפטרוזיליה, בשר טחון ופלפל שחור, מערבבים לתערובת.הכנת המעטפת – מערבבים את חומרי המעטפת, מוסיפים את המים בהדרגה ליצירת תערובת אחידה רכה וגמישה. הכנת הקובות: מחלקים בצק ל 4, ותערובת בשר ל 4.מרטיבים ידיים במים.מכל 1/4 בצק יוצרים 7 כדורים.מכל 1/4 תערובת בשר 7 כדורים.משטחים כל כדור, ממלאים בבשר סוגרים לעגול.מטילים את כדורי הקובה לתוך מרק הדלעת הרותח.מבשלים 10 דקות על אש גבוהה ו 20 דקות על אש נמוכהמטלטלים את הסיר בעדינות לערבוב.מוסיפים לקראת סוף הבישול לימון וסוכר.מוסיפים מים לסיר במידת הצורך. טיפים:ניתן להקפיא את הקובות לפני הבישול.

1479898005000
מסאפן – מרציפן עירקי
יהודי עירק נהגו להכין לחג הפסח. שקדים וסוכרים נטחן במכתש ועליי.המסאפן נאפה כעבור יום על גחלים לוחשות לאט לאט ..... חומרים:2 כוסות שקדים קלופים.1 כוס אבקת סוכר. 1-2 כף מי ורדים.מגבת מטבח או חיתול. אופן הכנה:במעבד מזון טוחנים את חומרי הבצק, שקדים סוכר ומי וורדים עד שנוצר בצק רך וגמיש.מחלקים את הבצק לעיגולים.יוצרים בעזרת שתי אצבעות צורות של כוכב, משולש, ריבוע.מניחים במגש את העוגיות, מכסים במגבת, למשך 24 שעות, כדי שיתייבש.כעבור 24 שעות אופים בתנור בחם של 100 מעלות עד להזהבה. נ.ב: מתכון מופיע בגרסה המקורית כפי שהוכן בעירק.ניתן לקנות שקדים קלופים וטחונים דק.לערבב את החומרים לבצק, ליצור צורות ולאפות מיד בחום של 140 מעלות עד להזהבה.פעולה של עשיית צורת המרציפן נקרא "יקרן"