ממתקים עירקיים​

שמשמיה, מלפוף, לוזינה חבושים, בעבע בתמר, חגיבדה אגוזים, חגיבדה קוקוס, בקסם, בעבע קדרסי, שקרלמה בלוז, רחת לוקום. שקרלמה בלוז – "שקרלמה פרושו נמס בפה, כמו סוכר". "אומרים שקרלמה על הדבר הכי מתוק שיכול להיות". מדובר בעוגיות שקדים, שצורתן המקורית עגולה.בעבע קדרסי – ממתק נוגט עם שקדים ומי ורדים שנקרא " מן מנאלשמאה ". שפרושו מן מהשמיים על שום האמונה שהשם זרק ממתק זה מן השמיים, כשבני ישראל היו במדבר.בקסם – עוגייה מעט יבשה ומאורכת שנהוג לטבול בתה.חגיבדה – עוגיית קוקוס גדולה ספוגה בסירופ, עסיסית מאוד, מבושמת במי ורדים – מכינים בעיקר לקראת פורים..מקור השם חגיבדה באיש ( חאג פירושו בערבית אדון) בשם באדה, שככל הנראה המציא את העוגייה הזו. גרסה אחרת טוענת כי העוגייה הזו כה מיחדת, בדומה לאדון חשוב.חגיבדה אגוזים – עוגיית אגוזים גדולה, עסיסית, מבושמת במיי ורדים.בעבע בתמר – עוגייה עגולה ושטוחה, ממולאת תמרים ומצופה שומשום.לוזינה חבושים – ממתק חבושים שעשוי מחבושים וסוכר ומשובץ בפיסטוקים או שקדים טחונים.מלפוף – פירושו בעירקית מלפוף או מגולגל מורכב מעלה דקיק, דקיק, ממולא באגוזים קצוצים דק ומגולגל פנימה, יש שני סוגים יבש ורטוב. כשרטוב ספוג בסירופ מתוק. מועשר במעט מיי ורדים.שמשמייה – ממתק שומשום, משופע בדבש.צוראג – לחמנייה עגולה מתקתקה וטעימה שחוצים לרוחב ובתוכה אוכלים את הזנגולה, מה שנשמע כשילוב מעט מוגזם – אך מתגלה כתענוג "פעם היו נותנים לילדים שחוזרים מבית הספר צוראג עם זנגולה וזה היה משביע עד הלילה." "כשהייתי ילדה היה עובר בשכונה, בימימ בבוקר, תלת אופן שמכר צוראג עם זנגולה". מספרת אירית " הוא היה צועק צוראג, צוראג והיינו רצים החוצה, היינו מחכים לרגע הזה כל השבוע."זנגולה – ממתק עירקי, בצורת ספירלה, שאוכלים בעיקר בפורים, משום שהוא מתוק במיוחד, יש המשווים אותו למעיים של המן.     ​

מילוי צמחוני לקובה​

מילוי צימחוני 1 (המתכון מופיע בחוג הקוטב הצפוני):150 ג"ר אגוזי מלך קלויים.50 ג"ר אגוזי לוז קלויים.21/2 כוסות בצלים קצוצים.(מאודים עם 1 כף שמן)1 כף שמן.1 כפית בהרט.1 כפית פלפל אנגלי.2 כפיות כוסברה טחונה.מלח לפי הטעם. מילוי צימחוני 2:1 בצל קוביות.1 גזר מגורד.2 כפות גרעיני חמניה. קלויים.1/4 כוס אגוזי מלך לא קלויים.1 כף סויה.1/2 כפית מלח.1 כפית כורכום. נ.ב: במתכונים בהם מופיע בשר כמילוי לקובה  ניתן להשתמש במקום בשר, בתחליף בשר (נמכר בחנויות עדן טבע מרקט). או עדשים חומות מבושלות וטחונות או פטריות.​

מילוי צמחוני לקובה בורגול ללא פטריות​

חומרים:3 בצל בינוני טחון.(קצוץ דק במעבד מזון.)3 גזרים קצוצים (במעבד מזון)1 כוס עדשים שחורות מבושלות.1/2 כוס אגוזים קצוצים.1 כף זרעי צ'יה.3 כפות גרעיני חמניה.3 כפות שמן.תבלינים: 1 כפית מלח, 1 כפית פלפל שחור, 1/2 כפית פלפל אנגלי, 1/2 כפית הל טחון,1 כף בהרט לקובה. אופן ההכנה: מאדים את הבצל עם השמן עד לספיגת הנוזלים.הוסיפים גזר עדשים ותבלינים.מוסיפים אגוזים, זרעי צ'יה וגרעיני חמניה.מאדים עד לספיגת כל הנוזלים ומתקנים טיבול.​

מילוי צימחוני לקובה בורגול

חומרים:3 בצל בינוני.1 סלסלה פטריות.1 כוס עדשים שחורות מבושלות3 כפות קמח שקדים.100 ג"ר שקדים גפרורים.3 כפות שמן.1 כף זרעי צ'יה.תבלינים: 1 כפית מלח, 1 כפית פלפל שחור, 1/2 כפית הל, 1/2 כפיתפלפל אנגלי, 1 כפית בהרט לקובה. אופן ההכנה: קוצצים את הבצל במעבד מזון (דק לא מחית).מטגנים את הבצל לשקוף.(עד ספיגת כל הנוזלים)מוסיפים פטריות ותבלינים ומאדים.מוסיפים עדשים שחורות וקמח ומערבבים היטב.מאדים עד לספיגת רב הנוזלים. נ.ב: במידה ועדיין יש נוזלים אפשר לשים במסננת או להוסיף  1 כף טחינה גולמית.​

מחשה - ירקות ממולאים

שלל ירקות ממולאים בבשר ואורז. תבשיל צבעוני, בטעם של עוד ...... יאמי. חומרים:6 - 8 סלקים קטניםזר עלי מנגולד.3 בצלים גדולים. חומרים למילוי:2 כוסות אורז שטוף ומסונן300 ג"ר בשר טחון.1 גזר מגורר במגרדת.1 בצל קצוץ.עגבניה מגורדת.2-3 כפות רסק עגבניות.1 כוס עלי נענע קצוצים.1/4 כוס שמן זית.סלק קצוץ (מה שנשאר מריקון הסלקים)מלח לפי הטעם.פלפל שחור לפי הטעם. לרוטב:2 כפות גדושות רסק עגבניות2 כפות שמן.מלח ופלפל שחור לפי הטעם.שאריות של סלקשאריות של עלי מנגולד (חלק אמצעי לבן.)2 כפות סוכר.1/4 כוס מיץ לימון.מים אופן ההכנה:  הכנת הירקות למילוי.מקלפים את הסלקים.חותכים פרוסים דק מתחתית סלק ליצירת בסיס.מרוקן את תוכן סלק.שוטפים היטב את עלי המנגולדחולטים את עלי המנגולד במים רותיחם למשך 3 דקות.מסירים את החלק האמצעי (לבן) ישמש לאחר מכן לרפוד הסיר.מניחים את העלים על מגש.מקלפים את הבצלים.חותכים בכל בצל חתך עמוק עד לבו.מרתיחים מים בסיר, מניחים בהם את הבצלים ומבשלים כ -20 דקות, עד ששכבות הבצל נפרדות זו מזו.מוציאים את הבצל ושוטפים במים קרים. הכנת המילוי:שוטפים את האורז ומסנניםמוסיפים את יתר החומרים ומערבבים.בודק טיבול. הכנת הרוטב:מוסיפים לסיר את חומרי הרוטבמסדרים בסיר את שאריות ירקות, סלק, מנגולד, בצל (במידה ונשאר לבות בצל ניתן להניח מאוחר יותר בין ירקות ממולאים. הכנת התבשיל:ממלאים את הירקות.מקפידים לא לדחוס.מסדרים את הירקות בסיר זה ליד זה.מכסה את הממולאים במים עד 2/3 מגובה ממולא.מבשלים במשך כ -5 דקות על אש גבוהה.מנמיכים את האש ומבשלים עד לספיגת רב הנוזלים.במידה ורואה שממולאים עדיין לא מבושל, מוסיף מעט מים.           טיפ: ניתן לבשל את הירקות ללא בשר ולהגדיל את כמות השמן במילוי ל 1/3 כוס. ידע מפי זקני העדה: מחשה = ממולאים 

לוזינה תפוזים

חומרים:8 תפוזים גדולים שלמים. (קליפה עבה)1 ק"ג סוכר.1 לימון - מיץ.11/2 כוס קוקז. אופן הכנה:רוחצים את התפוזים בקליפתם.מרתיחים את התפוזים עם קליפת 3 פעמים ושופכים את המים.חותכים את התפוזים, מוציא את גרעינים.טוחנים את התפוזים לעיסה.מבשלים את העיסה + סוכר + מיץ לימון.מבשלת את העיסה עד שהמים נגמרים, ורואים את תחתית הסיר תוך כדי ערבוב.העיסה הופכת להיות סמיכה ונפרדת מדפנות הסיר.בתבנית מפזרים קוקז, משטחים את העיסה החמה, מפזרים מעל קוקז.מניחים להתקרר במשך 24 שעות.חותכים למעויינים.נ.ב: במקום מעויינים, ניתן ליצור מהעיסה לאחר שהתקררה כדורים ולגלגל בקוקז.ניתן להקפיא את הלוזינה.התהליך ארוך, לפחות שעתיים של "ערבובים".​

לוזינה שקדים

חומרים:2 כוסות שקדים טחונים דק דק (1 כוס שווה 100 ג"ר)1 כוס סוכר.2 - 3 כפות מיץ לימון.1 כוס קוקז1/4 כוס מים.1 כף שטוחה הל. אופן ההכנה: מניחים בסיר מים סוכר וממיסים לסירופ סמיך.מוסיפים את הלימון ומבשלים עוד קצת.מוסיפים שקדים והל.בוחשים כל הזמן על אש נמוכה עד שהתערובת נפרדת מדפנות הסיר והופכת לעיסה רכה וגמישה.בתבנית בגודל של 15/20 מפזרים 1/2 כוס קוקז, מעל משטחים את עיסת השקדים ומעל שוב 1/2 כוס הקוקז ומהדקים מעט.חותכים את הלוזינה למעויינים.שמים את הלוזינה להתייבש במשך יום שלם. ​

לוזינה קוקז עירקית

חומרים:3/4 כוס סוכר.1/4 כוס קוקז.1/4 כוס מים.1/2 לימון.גרידה של לימון או תפוז.1 כף קורנפלור. אופן הכנה: מרתיחים את הסוכר לסירופ דביק.מוסיפים לימון ולהרתיח עוד קצת.להוריד מהאש ולהוסיף בהדרגה את הקוקז והקורנפלור.בתבנית אפיה מפזרת שכבה של קוקז.שופכת את העיסה.לפזר שוב פעם קוקז ולהדק עם כף או יד. (עובי 1 ס"מ)לחתוך למעוינים.להשאיר להתייבש במשך 24 שעות בטמפ חדר.​

כיצ'רי - תבשיל של אורז ועדשים תבשיל כתומות

עם שום ותבלינים ...... פשוט משכר ..... מוגש בתוספת של לבן, ביצת עין, דג מטוגן, צנון מגורד.הוגש בדרך כלל ב א 'ו ט' באב ובימי חמישי. לא הוגש בשבתות וחגים. חומרים:2 כוסות אורז1 כוס עדשים כתומים3 כוסות מים1 כפית מלח.3 כפות רסק עגבניות.1/2 כפית פפריקה מתוקה.1/2 כפית פלפל שחור.3 כפות שמן.100 ג"ר חמאה.1 כף כמון.5 שיני שום. אופן הכנה: להרתיח בסיר את המים להוסיף מלח, פלפל שחור, פפריקה, שמן, רסק עגבניות.להוסיף את האורז והעדשים ולבשל עד לספיגת הנוזלים.במחבת, מטגנים, את השום עם חמאה עד שיזהיב מעט, מוסיפים כמון, שופכים על האורז, מערבבים בעדינות וממשיכים לבשל עוד 20 דקות על אש מאוד נמוכה. ​

כעכות לשמחות - כעכים עירקיים

כעכים מתוקים המיועד לשמחות מוגשות עם לוקוםזמן הכנה - 1 שעה מרגע שהבצק מוכןכמות - כ 40 כעכות חומרים:1 ק"ג קמח2 כפות חוואיג לאפייה1 כוס שמן.1 כף מלח.7 כפות סוכר.1 ביצה.2 כוסות מים. אופן ההכנה:הכנת הבצק - ללוש את כל המרכיבים לבצק (3 שעות התפחה)הכנת הכעכות - לחלק את הבצק ל 4, לגלגל כל 1/4 לרולדה, מכל רולדה לחתוך טבעותכ 10 בערך, בעזרת הידיים יוצרים מכל טבעת עגול, לרדד בעזרת הידיים ולצור נקניקבאורך של 15 ס"מ, לסגור לעגול, להניח את הכעכות בתבנית על גבי נייר אפייה, למרוחביצה ולפזר מעט שומשום, להניח להתפחה נוספת כ 10 דקות, לאפות בחם שם 180 צעד שמזהיב כ 8 - 10 דקות.טיפים:-ניתן להקפיא את הכעכות-ניתן לעבד על השיש במטבח ללא קמח-לפני האפייה לתת לכעכות לנח-לאפות על גבי נייר אפייה של ידבק​

קובה אדומה - כדורי סולת ממולאים בשר ומבושלים ברוטב סלק אדום (28 קובות)

  קובה מוגש לארוחת צהריים בתוספת אורז לבן. כמות 28-32 קובות.חומרים למרק:1 בצל יבש.4 סלקים קטנים חתוכים דק לחצי ירח.1 עגבנייה1 קופסא קטנה של רסק עגבניות.3/4 כוס מיץ לימון.3 כפות סוכר.3 כפות שמן.מלח, פלפל שחור, פפריקה אדומה- לפי הטעם.8 כוסות מים. חומרים למילוי:1/2 קילו בשר טחון.1 בצל.2 כפות פטרוזיליה קצוצה.פלפל שחור. חומרים לבצק סולת:2 כוסות סולת.1 כף מלח.2 כפות דרישה.1 כוס מים . 2 כפות שמן. (לגלגול הקובות לאחר הכנתן). אופן הכנה:למרק - מטגנים קלות את הבצל, מוסיפים עגבנייה מגורדת, ריבועי סלק (מאדים מעט), רסק עגבניות, מוסיפים רסק, תבלינים, מבשלים ומצמצמים את הרוטב כ 20 דקות.מילוי - קוצצים בצל במעבד מזון, זורים מעט מלח, משהים 10 דקות וסוחטים. מוסיפים לבשר את הבצל הפטרוזיליה, הפלפל שחור ומערבבים לתערובת אחידה.לבצק- מערבבים את חומרי הבצק, מוסיפים מים עד שנוצר בצק רך וגמיש אך לא דביק. משהים 10 דקות, מרטיבים את הבצק מלמעלה עם ידים לחות.מחלקים בצק ל 4, ותערובת בשר ל 4. מכל 1/4 יוצרים 7 קובות.מרטיבים ידיים במים יוצאים גומה במרכז כל עיגול ודוחסים מילוי, סוגרים ומגלגלים לכדור.טובלים את הידיים בשמן ומגלגלים בשנית כל קובה.מטיל את כדורי קובה לתוך מרק סלק רותח. 10 דקות על אש גבוהה ועוד 15 דקות על אש נמוכה.מטלטלים את הסיר לערבוב.מוסיפים לקראת סוף הבישול לימון וסוכר.מוסיפים מים לסיר במידת הצורך. (2 כוסות) ניתן להקפיא את הקובות לפני בישול.​

חג'יבדה קוקז - עוגיות קוקז עיראקיות

  חג'יבדה קוקז - עוגיות קוקז עירקיותכמות: 30 עוגיות חומרים:3 חלבונים1 כוס סוכר.1/4 כוס סירופ תירס.1 כפית הל.3 כוסות קוקז - על כל ביצה 1 כוס קוקז.2 כפות קורנפלור.עטרות נייר. לקישוט:1/2 כוס שקדים מקולפים. אופן הכנה: להקציף את החלבונים עם הסוכר עד שנוצר קצף.להוסיף את סירופ הסוכר.להקציף לקצף חזק מאוד.להוסיף קוקז, קורנפלור, והל.מזליפים לעטרות נייר.לאפות ב 180 מעלות עד להזהבה. נ.ב: במתכון זה לא משתמשים בחלמונים בכדי שהחג'יבדה תצא קשה ולבנה. 

...
...