בעבע קדרסי

 

 בעבע קדרסי / בעבע מן - א - סמה (שמעיה צברי)

 זהו ממתק יותר נכון מעדן שורשיו בספור בן אלף שנים, שם מן מן אל סמה - מן מהשמיים, או עוגיות מן. שמו של ממתק, מרמז על מקורו.

ממתק מוכר במזרח התיכון, מקורו כנראה בעירק בתרגום לעברית ממתק השלום.

המקור בבלי - המן קדום, היה דומה לגושים עם המרכיב ירוק הדומה לזעתר: גוש אבן ירוק בטעם תבלין מיוחד.

הכנתו לעוגיות הייתה ע"י השרייה למשך הלילה. אחר כך, היו. מגירים את המים. העוגיות נעשו

ממים מתוקים. מים בושל ונעשה סמיך. הוסיפו להם קצף ביצים ושקדים.

הממתק הקרוב אליו הנמצא במקומותינו הוא הנוגט .... גם אותו נהגו להכין בעת ​​העתיקה מחלבונים

דבש אגוזים, שקדים, פיסטוקים .. הוא בא בלבן או בחום ובמספר דרגות קושי ממוצק ועד רך מאוד.

 

חומרים:

2 כוסות סוכר (אפשר פחות 11/2).

3 כפות סוכר.

2 כפות מי ורדים.

11/2 כוסות תירס בהיר או גלוקוזה (ניתן להשיג בחנות של נעמה בשכונת התקווה)

1/4 כפית מלח.

2 חלבונים.

1 כף הל גרוס.

1 כוס שקדים

2 כוסות קמח.

מד חם לאפיה.

 

אופן הכנה:

מרתיחים את הסוכר, סירופ תירס או גלוקוזה מי ורדים מלח ומים בסיר כבד, לערבב כל הזמן עד שהסוכר יימס. כשהסוכר נמס, משאירים על אש נמוכה כ 4 - 6 דקות, עד שאם מטפטפים, טיפת סירופ על הצלחת - הצורה נשמרת כשמזיזים את הצלחת. הטמפ 'צריך להגיע 130 מעלות במדידה של מד חם. מסירים מהאש לאחר שהסירופ התעבה וממתינים שיהיה פושר.

במחבת שמים את השקדים ותוך ערבוב קולים אותם מעט עד שזהובים.

מקציפים את החלבונים +3 כפות סוכר (קצף קשה ויציב).

מחזירים את הסירופ לאש, מעלים לטמפ 'של 145 - 150. מוסיפים כף אחרי כף לקצף תוך בחישה איטית. בוחשים כל הזמן עד שהנוזל מתעבה מאוד ודומה לבצק רך. (אפשר לעבור לוו גיטרה של המקצף אם הקצף קשה מידי).

בדיקה: מוציאים כף מקררים, אם הבצק לא נדבק ליד הוא מוכן, אם נוזלי ממשיכים להקציף.

להוסיף את ההל לתוך התערובת.

לפזר על תבנית (15/15) 2 כוסות קמח, שופכים מעל את העיסה ומשאירים לייבוש במקום קריר במשך 12 שעות.

יוצרים כדורים תוך גלגול בקמח (קוטר 4 - 5 ס"מ). מוסיפים מידי פעם קמח הקמח שומר על יצירת עוגיות נפרדות, נוצרות עוגיות שהרבה קמח סביבן..

בכל כדור להבליע מס שקדים, לפזר קמח על כדורים שלא יידבק.

מקררים היטב לפני הגשה.

שומר בקופסא עם קמח וכך מגיש.

 

נ.ב:

-. את השקדים אפשר להכניס לתוך התערובת, או בשלב הסופי של הכנת הבעבע (בגלגול לכדורים).

- יש לקרר מעט את הסירופ לפני שמכנסים לחלבונים.

- ניתן להקפיא את התערובת ואז להוציא להפשיר מעט ולהכין כדורים.

 

בסבלנות ובהצלחה .......

 

שיר / צבי סבח דוד

 

יעשה מהעננים והשמש הזורחת את הבעבע ק'דרסי.

השקדיות פורחות ומחכה לאצבעות שלו.

שיוביל אותן לחופה.בתוך מן השמיים.

ורדים שותה את טל האביב.

ממתינים לטבל בגעגועי גן עדן.

 

מקורות מן תנכי לדעת מומחים.

מבארי קוראן אשר פעל במאה ה 9 לספירת בארם נהריים, ציין שהמן הוא טיפות מתוקות שנמצא על שיחי התרנג'בין.בדומה לו בישראל יש את "הגה מצוי" או חמדת השיח., הוא גדל בארץ בשפע בעיקר בסיני. הבדווים קוראים לו "מן רימאת"

צמח מכיל טיפות לבן עשיר בבועות אוויר זעירה שנוצר ע"י רימות שנמצאות על גזע.